Novi Bečej

Novi Bečej
Naziv mesta verovatno potiče od imena veleposedničke porodice „Bečei“, koja je ovde imala posede. Prvi istorijski izvori koji pominju lokalitet s ovim imenom 11. vek odnose se na pristanište, verovatno skelu, koja je ovde postojala kontinuirano sve do kraja 20. veka. Moguće je da ime ovog mesta potiče i od naziva „Beč“, što znači „zemljoposed“, ili da znači „utvrđenje na vodi".

Ime Novi Bečej, nosi zbog toga što je stanovništvo Bečeja pred turskom najezdom izbeglo u Bačku, gde je na zapadnoj obali Tise osnovalo naselje istog imena. Po oslobođenju Banata, nešto potomaka izbeglica iz Banata se vratilo i sa kolonistima obnovilo Bečej, davši munaziv „Novi Bečej", za razliku od „Starog“, onog u Bačkoj.

Puno toga zanimljivog ovde ima za posetiti kako prirodno tako i kulturno-istorijsko. Od prirodnih lepota ističe se Tiski Kej, Slano Kopovi i Biserno ostrvo.Važna kulturno-istorijska nasleđa su arheološka nalazišta Novi Bečej, Stari grad, Dvorac Karačonji, Letnjikovac Sokolac. Takođe se u blizini nalaze i mnoge crkve kao što su Crkva Svetog Jovana Preteče, Marije Magdalene, Svetog Arhangela i mnoge druge

Mesto Novi Bečej